Tipuri de marcaje ale marfurilor

Tipuri de marcaje ale marfurilor

In Romania, dar si pe plan international, pentru o mai buna desfasurare a activitatii de descarcare si incarcare a marfii, aceasta trebuie fie prevazuta pe cel putin o suprafata laterala cu o eticheta sau o imprimare directa a unor simboluri si inscrisuri.

Marcarea cu aceste simboluri si inscrisuri trebuie sa se faca in cele mai vizibile locuri, de obicei pe suprafetele laterale ale incarcaturii.

Marcajele, asa cum se regasesc ca definitie aceste simboluri si inscrisuri specifice marfurilor, sunt de 3 tipuri.

Primul tip – marcajele de informare, care se regasesc sub forma de inscrisuri, cuprind sau este necesar sa cuprinda urmatoarele date: declaratia de origine (din ce tara provine incarcatura/marfa) si dimensiunile marfii sau a unitatii de incarcare si masa, masurata in kilograme.

Cel de-al doilea tip de marcaj este cel de transport, intalnit tot sub forma de inscrisuri, este obligatoriu sa cuprinda date legate de : seria si numarul de identificare a marfii sau containerului, adresa de destinatie si, daca e cazul, a terminalelor de tranzit si numarul marfii din lotul transportat.

Inscrisurile de informare si transport se aseaza pe aceeasi eticheta, obligatoriu in partea laterala, in coltul din dreapta jos.

Iar ultimul tip de marcaj, intalnit sub forma de simboluri, este cel de manipulare. Aceste marcaje au ca scop semnalarea unor restrictii in ceea ce priveste manipularea marfii si se regasesc in standardele internationale.

tipuri-de-marcaje-ale-marfu
tipuri-de-marcaje-ale-marfu

Printre cele mai cunoscute si utilizate simboluri intalnim :

– daca intalnim semnul de „pahar” aceasta eticheta-simbol pe marfa, inseamna ca aceasta sau continutul este fragil si trebuie manipulat cu atentie;

– ” umbrela ” aceasta eticheta specifica faptul ca marfurile vor fi ferite de umiditate;

– „fulg de zapada si soare” acest simbol mentioneaza ca marfa trebuie ferita de caldura si surse radiocactive;

– „termometru” marfa poate necesita un control al temperaturii.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.