Placute obligatorii prin lege pentru autovehicule destinate transportului

Placute obligatorii prin lege pentru autovehicule destinate transportului

Dupa cum stiti, incepand cu 1 ianuarie 2014 Ministerul Transporturilor a impus operatorilor de transport sa-si doteze autovehiculele cu placute din care sa rezulte masele si dimensiunile acestora, altele decat cele pansonate de producator.

placute-obligatorii
placute-obligatorii

Scopul acestor placute, din care sa rezulte dimensiunile si masele maxime autorizate ale vehiculului, este de a facilita controlul vehiculelor. Astfel intreprinderile de transport in cont propriu sau operatorii de transport rutier vor fi obligati sa isi doteze autovehiculele cu 2 placute :

1) Placuta producatorului in care sunt mentionate masele maxime autorizate ale vechiculului si

2) Placuta in care sunt mentionate dimensiunile vehiculului.

Prima placuta este aplicata de catre producătorul vehiculului sau de reprezentantul acestuia conform Ordinului ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere. Iar placuta in care sunt mentionate dimensiunile vehiculului trebuie sa respecte cerintele prevazute mai jos si se aplica de Regia Autonoma ,,Registrul Auto Roman” intr-un loc accesibil in apropierea placutei producatorului.

Dimensiunile care se inscriu de Regia Autonoma ,,Registrul Auto Roman’’ sunt cele determinate in urma efectuarii masuratorilor pe vehicul.

Cerintele prevazute pentru placutele cu dimensiunile vehicului:

a)      Placuta consta dintr-un autocolant pe care este obligatoriu sa fie inscrise urmatoarele date: numele producatorului vehiculului, numarul de identificare al vehiculului, lungimea autovehiculului, remorcii sau a semiremorcii (L) în mm, latimea autovehiculului, remorcii sau a semiremorcii (W) in mm, date privind masurarea lungimii ansamblului de vehicule.

b)      Autocolantul sau placuta pe care se regasesc inscrise masele maxime autorizate si dimensiunile vehiculului trebuie sa cuprinsa pe langa numele producatorului si numarul de identificare al vehiculului si masa maxima tehnic admisibila a autovehiculului in kg, masa maxima tehnic admisibila a ansamblului in kg, masa maxima tehnic admisibila pe fiecare axa, in ordine, incepand cu axa din fata a autovehiculului, in kg, lungimea autovehiculului (L) în mm, latimea autovehiculului (W) in mm, date privind măsurarea lungimii ansamblului de vehicule.

c)      Si remorca este dotata cu o astfel de placuta care cuprinde: numele producatorului remorcii, numarul de identificare a acesteia, masa maxima tehnic admisa, masa verticala statica maxima tehnic admisibila la punctul de cuplare in kg, masa maxima tehnic admisibila pe fiecare axa, in ordine, lungimea si latimea remorcii si cum se masoara lungimea ansamblului.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.